En vigtig nøgle til bedre trivsel i en ungs liv

Dette blogindlæg handler om hvilke grundlæggende mønstre der har rod i den psykiske sårbarhed og mistrivsel vi ser hos tidens unge. Og nogle råd til hvordan vi kan møde vores teenager mere anerkendende i hans/hendes følelser. 

 

I den nyere internationale forskning af psykisk sårbarhed hos unge mennesker, vises der, at bag de mange former for mistrivsel er nogle grundlæggende fælles tegn.

 

Den viser at når børn og unge har ubalancer i deres måder at regulere følelser på, som påvirker og hæmmer deres evner til at reagere sundt og tilstrækkeligt sine følelser, bliver de langt mere psykisk sårbare.

Det vil sige, at det er den måde de tackler (eller ikke tackler) deres følelser på, der gør dem sårbare. 

Vi ser det samme i vores ungearbejde med alle de unge vi coacher. Når sårbarheden bliver til en styrke – det vil sige, når de unge bliver tryggere i deres følelser og ikke dømmer dem selv for at være følsomme, kan de rumme sig selv langt bedre. Og igennem deres evne til at mærke efter, også få adgang til deres grænser og intuition. 



Det er i forvejen en udfordrende tid at gennemleve puberteten  ….og være i de sociale sammenhænge sammen med alle de andre (følsomme) unge. Og det er ekstra udfordrende i en verden og et samfund, der bare går stærkt på de ydre planer, og følelser er langsomme ( de skal reguleres når man er nede i tempo og derved kan finde tilbage til sig selv igen)

 

 

Det kan trigge de fleste teenageforældre at være sammen med deres teenager, når de har stærke følelser. Når en ung bliver fanget I deres følelser, og det er svært at bidrage eller tale med dem, så gør det ondt i os som forælder. Vi forsøger måske at forklare eller give råd eller trøste med positive ord. Og lige meget virker det. 

 

 

En klassisk sætning at høre fra en ung er også:

 

”Du forstår mig ikke” 

Og det er faktisk sådan de føler det…

 

Fordi man ikke føler sig helt forstået eller set, når der bliver brugt ’fixende’ ord imens man mærker de stærke følelser og tanker løbe igennem en. Man er overvældet og har mest brug for ro og at finde tilbage til sig selv igen. 

 

Tænk selv på en situation med en ven, veninde eller partner, som du deler dine følelser med og måske er oprevet over noget. Og hvor responsen er ord der forsøger at få dine følelser væk eller fixende råd til hvad du skal gøre anderledes. 

 

Lige der kan du ikke høre eller se helt klart. 

 

.

 

Imens følelserne ruller, er vi ude for rækkevidde ifht at tage imod mentale og konkrete forslag om, hvad vi kan ’gøre’ 

 

Svære og negative følelser er en naturlig del af vores liv.

De er ikke forkerte eller skal fjernes. Ja, de er sværere at være med end positive følelser, men de er ikke i sig selv dårlige eller forkerte.

Når vi kan vise vores teenagere at følelser i alle versioner er helt okay og normalt og vise, at de er en del af det at være menneske – så bliver det meget nemmere for vores teenagere at være i dem, regulere dem og komme videre igen.

”Du skal ikke tænke så negativt” hører vi måske os selv sige til vores teenagedatter.  Vi prøver at modbevise og omvende de negative tanker der kommer ud af hende.

 

Men når vi vurderer teenageres følelser og forsøger at overbevise dem om, at de ikke skal have det sådan, viser vi, at det vil være meget bedre, hvis de tænkte som os. Og det gør deres oplevelse mindre værd, og dem forkerte.

.

 

Men vi gør det jo fordi vores hjerte smerter, når vores store barn har det svært.

 

Men dine overbevisninger og din perception af følelser er vigtig her.

 

Istedet for at prøve at overbevise vores teenager om at de tager fejl i deres tanker om dem selv, eller ikke skal føle som de gør, skal vi stå ved hvad vi selv tror på.

Og vise vores egne følelser i det daglige liv med dem, så de kan spejle sig i hvordan vi selv tackler vores ked-af-det hed, vores frygt og nervøsitet og frustration og vrede. 

 
Så lærer de at gøre det samme.
 

 

Der er måder at møde den unge på, som vil anerkende deres følelser og vise dem at de er gode nok – trods deres store indre bølger. 

.

 

Læs mere her hvilke udsagn du kan sige istedet for, der anerkender din teenagers følelser og tanker ➷ 

 

⋙⋙⋙⋙⋙⋙⋙⋙⋙⋙⋙⋙⋙

INSPIRATION

⋙⋙⋙⋙⋙⋙⋙⋙⋙⋙⋙⋙⋙

 

Istedet for…. så…

————————————— >

“Du er jo god nok som du er”

Sig istedet for ⫸”Det er helt normalt at føle sig forkert, det gør jeg også indimellem

 

———————————— 

“Du skal ikke være ked af det”

Sig istedet for Det er helt okay, at du er ked af det. ” ” Hvad har du brug for fra mig”?  (Måske et kram, sidde sammen i stilhed, alenetid, lave noget sammen, blive lyttet til.. eller andet?) 

———————————— 

“Du er da ikke dum og grim, skat. Sikke noget vrøvl”

Sig istedet for Det kender jeg godt. Jeg føler mig også dum og dårlig til nogen ting indimellem. Det er svært at have det sådan, når man gerne vil føle sig god nok ” 

———————————— 

“Det skal nok gå”

Sig istedet for Fortæl mig hvad der er svært”

———————————— 

“Du skal ikke tænke så negativt”

Sig istedet for “Der er ikke noget i vejen med ikke at føle sig god nok. Det kan man næsten ikke undgå som menneske. Og især som ung, hvor det er naturligt at sammenligne sig selv med andre. Det er helt normalt«.

.

 

———————————— 

“Har du prøvet at X eller Y eller Z ? ”

 

Sig istedet for “Hmmm, det kan jeg godt høre har været rigtig svært for dig. Måske vi sammen kan tænke over hvad du kan gøre «?

 

———————————— 

 

Lån dine råd ud

 

Husk at vi voksnes synsvinkel er meget forskellig fra børns. Vi skal besøge vores teenagers verden indefra og se på muligheder og løsninger derfra. 

 

Når du giver råd og foreslår løsninger for din teenager, er det vigtigt, det er noget, du beder ham/hende om at overveje, og ikke er noget, du propper ned i halsen på ham/hende.

 

Tilpas dine forslag med timing til hans eller hendes kunnen, alder og modenhed.

 

Bed hende/ham om at overveje dit forslag og selv at forbedre på din ide: ”Jeg tænker det kunne gøres på mange måder, men du skal jo finde din egen. 

Hvordan kunne du gøre det på din måde?”

 

 

➤ Spørg åbent og nysgerrigt og hjælp din teenager med at tænke selv og bruge sin egen hjerne –  i stedet for at låne ham / hende din hjerne 

 

 

Selv råd, der er meget overbevisende, er ikke altid nemme at følge.

 

Især ikke hvis de medfører noget, der er svært – hvis rådet rammer et ømt punkt, vi selv er utilfredse med ser sådan ud. Tænk over dine egne råd selv først – Er du selv god til det du rådgiver om? 

 

Og er det et for stort skridt for din teenager, så det bliver en fiasko bare at tænke på det?

 

➤ Forhold dig så åbent du kan for din teenagers indre verden og svar. Deres vej til dybere mening kan være en helt anden end din. Din teenager er ved at udvikle sine egne værdier, og det er i gennem dem, at han eller hun finder svar.

 

Lad dine spørgsmål i svære situationer tage udgangspunkt i din undren, åbenhed og u-dømmende tilgang. 

 

Stil kun få af dem, og giv tid til refleksion. Endda også tid til dagen efter, hvis der skal mærkes efter før der kan svares.

 

 

Tak fordi du læste med.

 
Maya Beck,
Hverdagens Helte og Teenpower 

 

 

TEENPOWER

 

Her er nogle af de vigtige udviklingspunkter vi ser hvis man skal trives som ung (og gammel) og som vi har med på vores kursus Teenpower

 

 

🔸 Hvem er du – hvis du ikke er dine tanker?

Læring om hvordan vi fungerer som mennesker, og hvordan tanker, hjernen, hjertet, åndedrættet, kroppen mm. hænger sammen i en helhed. Og at du ikke er dine tanker – du har tanker. De opdager at deres frygt er skabt af fastlåste tanker.

Når de lærer at gennemskue deres frygt og at de ikke er deres tanker kan de være langt mere fri.

🔸 Det du længes efter sker udenfor din trygge zone.

Men hvordan finder du modet til at træde skridt ud af det velkendte, vanerne, de negative tankers begrænsing osv. osv.

Det lærer kurset de unge om, så de mærker modet til at stå mere ved sig selv og ikke lade sig stoppe af ‘hvad-nu-hvis- tanker

 

🔸 Alt starter indefra – indreudvikling – ydre forandringer

At lære at finde ro med det der er omkring en, giver en virkelig styrke. At kunne tackle svære tider, svære følelser og uindfriede forventninger.

De unge lærer gennem øvelser i nærvær, ro, kropsbevidsthed, åndedrættets gaver osv. at deres ro er en power i deres liv.

Og når de får roen ind under huden, finder de ud af at vi menneskers personlige styrke ikke afhænger af, hvordan vi har det. Den afhænger i langt højere grad af vores evne til at rumme, hvordan vi har det.

 

🔸 Du er ikke alene 

Når vi opdager at vi mennesker har masker ovenpå deres følelser, i forsøget på at virke stærke, positive, modige, selvsikre, overskudsagtige osv. – og ser konsekvensen af at vi går rundt og ikke er os selv. Ikke er autentiske. OG mærker prisen af det rollespil vi laver – så opstår der en frihed til at lægge maskerne og tillade at både være de lyse og de mørke sider af os.

Så vi kan være hele os.

 

🔸Din værdi som menneske kommer ikke ud af dine præstationer

Samfundets hamsterhjul viser os, at vi bare liiige skal kunne lidt mere, være liiiidt pænere, liiiiidt mere effektiv FØR vi er gode nok. Skolesystemenet vejer vores værdi på en karakter-vægt skål osv.

Læringen om at du ikke er dine præstationer – at selvtillid er fint nok men din indre kerne – dit selvværd er det din vigtigste guide gennem dit liv – guide til at mærke dine grænser, behov, valg og følelser.

 

🔸Dine følelser skal have plads

Mange unge er præget af en virkelighed (eller uvirkelighed) hvor følelser skal gemmes væk bag en facade, en maske, en overlevelsesstrategi. For at blive accepteret. For at fremstå perfekt.

Men vi mennesker trives bedst, når vi giver os selv selvaccept. Accepterer og giver de følelser vi mærker plads og frihed til at være der. For så flyder de igennem os –  og bliver ikke til undertrykte mønstre, der popper op når vi er pressede.

Dit selvværd består af at acceptere dit indre som det er – og derfra kan du udvikle dig.

 

 

OM TEENPOWER KURSET

Vi holder TEENPOWER 4 gange om året.

Kurset er for både piger og drenge – i alderen 13-17 år

Det foregår over 2 weekender og holdes i Gentofte 

 

✳️ MERE OM TEENPOWER HER  ➷

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *